Diş Beyazlatma , Bleaching
Diş beyazlatma nedir, zararlı bir uygulama mıdır?
Diş beyazlatma işlemi ağrılı mıdır ?
Diş beyazlatma işlemi nasıl uygulanır?
Lazerle diş beyazlatma ve ev tipi beyazlatma farkları nelerdir ?
Bu yazımızda özel Ata Diş Kliniği olarak diş beyazlatma ile ilgili sorularınızı cevaplamayı amaçladık .Diş beyazlatma, dişlerinin renginden memnun olmayan bireylere uygulanılan bir tedavidir. Dış etkenler sebebiyle rengi koyulaşmış veya genetik olarak koyu renk diş yapısına sahip kişilerde dişin ana rengini birkaç ton açmak için uyguladığımız bir yöntemdir. Bu tedavinin esasında dişin en dış tabakası olan mine tabakasında gözle görülmeyen gözenekler içerisinde renkli organik ve inorganik maddelerin lazer ile aktive olan özel jeller veya ev tipi jeller aracılığı ile çözünmesi işlemidir.
Dişlerin zaman içerisinde sararmasına etki eden faktörler ( çay , sigara, kahve, kola, kırmızı şarap, fazla salça tüketimi vb. ) bir süre sonra kullanımı bırakılsa bile , dişlerimiz kendiliğinden eski beyazlığına tam anlamıyla dönmeyecektir . Oysa güvenle gülümseyebilmek herkesin ihtiyacı ve en doğal hakkıdır. Bu noktada karşımıza etkili bir kozmetik ve estetik çözüm olarak diş beyazlatma çıkar. Diş beyazlatma, diş temizliğinden ( detertraj ve polisaj işleminden ) farklı bir uygulama olup takibinde uygulanması daha doğrudur. Bunun da sebebi diş temizliği ile dişin üzerindeki plaklar , taşlar, lekeler uzaklaştırılıp dişin tüm yüzeyinin beyazlatma jelini daha etkili bir şekilde almasını sağlayıp daha güzel sonuçlar elde etmektir.
2 şekilde uygulanabilir.
Ofis tipi beyazlatma ; Klinikte diş hekiminiz tarafından uygulanır. Öncelikli olarak dudaklar yanaklar ve diş etleri özel bariyerler ve malzemeler ile korunur. Akabinde diş yüzeylerine beyazlatıcı jel uygulanır 15-30 dakika arası özel ışın – lazer altında jelin aktive olması beklenir. Jel güzelce yıkanıp temizlenir , bariyerler uzaklaştırılır. Kesinlikle ağrılı bir işlem değildir . Eğer işlem sırasında hasta dişlerinde hassasiyet duyarsa sürenin dolmasını beklemeden jel temizlenmelidir. Bu sebepten diş beyazlatma işlemi anestezisiz uygulanmalıdır. Tek bir seans yapılması sadece minede beyazlatma sağlayacağından yeterli olmayacaktır. Etkili ve kalıcı bir beyazlatma elde etmek için 3 seans uygulama yapmak gerekmektedir.
Diş beyazlatma seansının yapıldığı gün hasta bir miktar hassasiyet hissedebilir. Bu kesinlikle geçici bir durumdur. Bu durum her hastada görülmez ve dişin anatomisi ile alakalıdır. İşlem sonrası o gün için renklendirici gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
Ev tipi beyazlatma ; Ofis beyazlatmayı takiben hastadan ölçü alınıp beyazlatma plakları yapılır. Ev tipi beyazlatmada uygulanacak plaklar kişiye özel olmalıdır. Hasta evde bu plakların içine hekimi tarafından verilmiş ev tipi beyazlatma jelini koyup hekiminin önerdiği talimatlar doğrultusunda uygular.
Diş beyazlatması , bleaching, sonrası renk geri dönüşümü birkaç yıl içerisinde olacaktır. Fakat bu süre kişiden kişiye değişir. Diş yapımız , oral hijyen alışkanlıklarımız, beslenme şeklimiz, sigara kullanımı gibi bu süreyi etkileyen faktörler bulunmaktadır. Beyazlatma sonrasında bu faktörlere dikkat edip hekiminizin önerilerini dinlerseniz renk dönüşü minimal olacaktır.
Beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından doğru uygulama ve malzemelerle yapıldığı taktirde senede 1 kez yapılabilir ve literatürde zararı olmadığı belirtilmiştir.
http://www.atadisklinigi.com/ata-dis-klinigi-hizmetlerimiz/dis-beyazlatma/