Dişlerdeki sinir dokularının canlılığını kaybetmesi sonucu dişin kanallarındaki enfeksiyonun tedavi edilmesi amacıyla kanal tedavisi yapılır.
Tedavi Süresi: Dişin durumuna bağlı olarak 1 ya da 2 seansta enfekte sinir dokuları temizlenerek, yeni diş dolgusu yapılarak tedavi tamamlanmaktadır.
Tedavi Sonrası: Tedavi sonrasında dişte özellikle çiğneme sırasında hafif bir ağrı ve hassasiyet olabilmektedir.
Kanal tedavisi, genellikle birden fazla seans gerektirecek çeşitli adımlardan oluşur. Bu adımlar şunlardır:
– Hastalıklı sinir dokusu çıkartılarak kök kanalları temizlenir, genişletilir ve kanal dolgusu için şekillendirilir.
– Birden fazla seansa ihtiyaç varsa, seanslar arasında dişi korumak için dişin üzerinde açılan deliğe geçici dolgu yapılır.
– Daha sonra geçici olarak konulan dolgu çıkarılır ve kanal kalıcı olarak doldurulur.Konik uçlu, kauçuk bir malzeme kanalların her birine yerleştirilir ve özel doku dostu yapıştırıcısı ile yapıştırılır.
Anestezi yapılacağı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez.
Diş dokusu kan beslenmesi olmadığından daha zayıf olarak görülse de iyi bir restorasyonla uzun süre ağızda kalabilir. Özellikle kanal tedavisi yapılan dişlerin düzenli olarak kontrol ettirilmesi gerekir.
Normal şartlarda kanal tedavisi sırasında antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında antibiyotik verilebilir.
Başarılı bir kanal tedavisi sonrası ağrı oluşumu beklenmez. Ancak tedavi sonrası ortalama 2 hafta süresince çiğneme sırasında ağrı olabilir. Ancak ilerleyen zamanlarda dişte çeşitli sebeplerden iltihap gelişebilir ve dişin tekrar tedavisi gerekir.
Tedavi boyunca tedavisi yapılan dişin olduğu bölgede kuruyemiş ve benzeri sert yiyeceklerden ve sakız gibi yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır. En çok diş kırıkları seanslar arasında görülmektedir. Tedavi seansları arasında geçici dolgunun düşmemesine dikkat edilmelidir.