Çene eklemi rahatsızlıkları, Çene-baş-boyun ve yüz ağrılarını meydana getiren bir rahatsızlıktır. Bu hastalık genel olarak kas ve Temporomandibular Eklem (Çene Eklemi) olarak iki ana grup altında incelenmektedir.
Kaslarla ilgili ağrılar ve diğer rahatsızlıklar genellikle çenenin fazla çalışmasından doğan yorgunluktan dolayı olup, baş-boyun bölgelerinde ağrılara neden olabilmekte ve baş ağrısı şekline dönüşebilmektedir.
Çene eklemiyle ilgili ağrılar genellikle çene eklemi içindeki sert ve yumuşak dokuların değişikliğinden kaynaklanır. Çene eklem kapsülünün veya içini kaplayan dokunun irritasyonu, TME diskinin eklem yuvası içerisinde yer değiştirmesi ve TME kemiğinin dejenerasyonu bu değişiklikler içerisinde yer almaktadır.
Baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ses gelmesi, zamanla ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya kaymalar şeklinde kendini gösterebilir.
Çene eklemi uzmanı hekimin belirlediği tedavi protokolü ile basit tedaviler ortalama 2-3 haftalık kontrol periyotları ile tamamlanmakta, ileri tedavilerde ise 6 aya varan takip süreleri gerekebilmektedir.
Alt yada üst çeneye tasarlanmış sert plaklar, ultrasound tedavileri, ilaç tedavisi, biofeedback, artrosentez yapılabilmektedir.
Mevcut belirtilerin ileri aşamalarda daha ciddi problemler oluşturmaması için tedavi edilmelidir.
Hayır, aksine tavsiye edilmemektedir.
Diş sıkma ve gıcırtdatma, yanlış yapılmış diş tedavileri, çene ve ya başa alınmış bir darbe, stres, travmatik gömük diş çekimleri, diş eksiklikleri, diş düzensizlikleri, anatomik bozukluklar, sistematik rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir.
Hastalardan alınan ölçüler sonucunda hazırlanan özel apareylerle bireyler oluşabilecek zararlara karşı korunmaktadırlar.
Hayır, günümüz tedavi koşullarında hiçbir şekilde diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlıkları tamamiyle yok edilememektedir.
Evet, tedavi edilmediği zaman ileride çene kitlenmesi, ağrı veya seslerde artma meydana gelebilmektedir.