Sürme zamanı geldiği halde çeşitli nedenlerle ağızda yerini alamayan dişlere “gömülü dişler” denir. Üçüncü büyük azı dişleri ve üst köpek dişleri en sık rastlanan gömülü dişlerdendir. Bazı durumlarda çekilmeleri gerekmektedir.
Yirmi yaş dişlerinin çekimi genellikle cerrahi operasyon şeklinde olmaktadır. Çekimi takiben Doktorunuzun önerisi ile antibiyotik ya da ağrı kesici kullanılabilir. Çekim sonrası uygulanacak soğuk kompres çekim bölgesinde oluşabilecek şişliğin önlenmesinde oldukça etkilidir.
Çekim sonrasındaki ilk gün basınçlı tükürme, diş fırçalama, şiddetli çalkalama, pipet kullanma veya gargara yapılmamalıdır. Yumuşak besinler tüketilmelidir. Her besin tüketimi ve diş fırçalamanın ardından doktor tarafından önerilen antiseptik gargaralar kullanılmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar ve eğer önerildiyse antibiyotik düzenli kullanılmalıdır. İyileşme sürecini bozacağından dolayı için ilk 48 saat sigara içilmemelidir.
Diş ve dişetlerinde uzun bir süre fark edilmeden gelişen enfeksiyonlar zamanla kemik ve yumuşak dokuda büyük bir harabiyete yol açabilir. Bu yıkım sonucu sert ve yumuşak dokularda büyük lezyonlar yada kistler oluşabilir. Bu durumda cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.
Etkili ve yeterli bir anesteziyle ağrısız bir şekilde yapılır. Diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi önerilen antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik gargaralar kullanılır.
Üst çenelerde, dişlerin hemen üstünde bulunan anatomik boşluklara maksiller sinüs adı verilir. Maksiller sinüsler hayat boyu büyümelerini sürdürürler. Sinüslerin hacmindeki artış, üst çenelerdeki kemik hacminde azalmaya yol açar. Ayrıca diş kayıplarının meydana gelmesi, bu sinüs boşluklarının hacminin artmasına neden olabilmektedir.
Fizyolojik olarak kabul edilebilecek bu kemik kayıpları, implant uygulamalarına engel olacak boyutlara ulaşabilir. Bu durumda, eğer implant tedavisi uygulanacaksa, sinüs lifting adı verilen, sinüslerin hacmini azaltıp, kemik hacmini artırmaya yönelik özel bir cerrahi müdahale uygulanmalıdır. Kemik oluşumu tamamlandıktan sonra rutin implant uygulamalarına geçilir.
Sistemik olarak sağlıklı her bireye uygulanabilir. Ancak aşırı sigara içen bireylerde kanlanma az olacağı için beklenilen kemikleşme tam olarak meydana gelmeyebilir. Ayrıca son 6 ayda radyoterapı, kemoterapi ve by pass geçirmiş hastalara konsültasyon yapılarak tedavi girişimine karar verilir. Akut sinüzit durumlarında uygulanmaz.
Cerrahi sonrası kemik oluşumu için ortalama 5-6 ay beklenmesi uygundur.