Pedodonti bebek ve çocukların ağız ve diş gelişiminin kontrolü, mevcut hastalıkların saptanması ve tedavisinin yürütüldüğü diş hekimliği alanıdır.
Çocuklarda ilk diş muayenesi, 6 aydan itibaren ilk süt dişi sürmeye başladığı andan itibaren yapılmalıdır. Genellikle ilk olarak alt çene, ön kesici dişler sürer.
Çocuğunuzun ağzında sürmüş olan bütün dişler muayene edilir, çürük varlığı tespit edilir, dil, damak, dudak gelişimi kontrol edilir. Eğer çürük varsa dolgu yapılır, çürüğe yatkın bölgeler koruyucu dolgu ile (fissür örtücü) kaplanır.
Çocukların her 6 ayda bir dişhekimine gitmeleri önerilmektedir. Eğer çocukta çürük riski fazlaysa bu süre 3 aydır.
İlk muayenede en önemli olan çocuğun dişlerinde veya ağız içinde herhangi bir problem yaşamadan dişhekimine gitmesidir. Böylelikle çocuk dişhekimini tanıyacak, sadece sohbet edecek, korkulacak bir şey olmadığının farkına varacak, ve dişhekimine alışacaktır.
Dişhekimliği, korkuyla en çok özdeşleştirilen mesleklerden biridir. En azından çocuğun ilk muayenesine kadar ebeveynler korkularını belli etmemeleri, dişhekimliği ile ilgili olumsuz düşüncelerini çocuğa hissettirmemelidirler.
Pedodontistler ilk diş muayenesinde çocuğunuzu korkutmadan oyunlar oynayarak diş hekimine alıştırır. Pedodontistlerin bu yaklaşımı çocukların diş hekimi fobisini kırmasına yardımcı olur.
Çocuğun süt dişleri 6 ila 12 aylıkken sürmeye başlar ve genellikle 24 30 aylık iken bütün süt dişleri çıkmış olur. 6 yaşından itibaren karmaşık dişlenme dönemi başlar ve ağızda hem sürekli dişler hem de süt dişleri birlikte bulunur. 12 – 13 yaşlarında sütün dişlerin tamamının düşmüş olması beklenir. Eğer süt dişleri zamanından önce kaybedelirse sürekli dişlerin çekim boşluklarına kayması sonucu çapraşıklıklar oluşur ve ortodontik tedavi gerekebilir.
Bu yüzden süt dişlerinin takip edilerek belirtilen yaşlara kadar ağızda kalması sağlanmalıdır.
Fissür örtücü uygulaması azı dişlerinin en çok çürüyen çiğneyici yüzeylerinin girinti ve oluklarının akışkan koruyucu dolgu maddesi ile örtüldüğü koruyucu bir diş tedavisidir. Burada amaçlanan çürümesi zor , fırçalaması kolay alanlar oluşturmaktır.
Azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerine pedodontistler tarafından yapılır.
Hiçbir zararı yada yan etkisi bulunmamaktadır.
Dişin en dış kısmı olan mine fluor ile güçlendirilerek diş yapısını çürüklere karşı daha dirençli hale getirmek amaçlanır.
Fluor vernik uygulamasında, özel olarak hazırlanan fluor preparatları temizlenen diş yüzeylerine özel fırçası yardımıyla sürülür.
Fluor jel uygulamasında ise özel olarak hazırlanan fluor kaşıklarıyla uygulama yapılır.
Doğru şekilde ve doğru dozda uygulandığında hiçbir yan etkisi yoktur.