İnsan yaşamı boyunca ağızda var olması gereken dişler, yetersiz bakım, genetik faktörler gibi sebepler le çürük veya dişeti hastalığı sonucu kaybedilebilir. Bu kayıplar sonucu ağız içinde boşluklar oluşur ve çiğneme fonksiyonunda aksamalar başlar.
Sindirim sisteminin ilk basamağı olan çiğneme fonksiyonunun sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için yıllar boyunca yöntemler geliştirilmiştir. Hareketli protezler, çiğnemeyi bir ölçüde sağlasa da kullanımının konforsuzluğu ve estetik sorunları beraberinde getirir. Köprü sistemleri ise dayanak olarak kullanılan dişlerde belli ölçüde aşındırma yapılması sonucu az da olsa hasar oluşturmaktadır. Bu olumsuz sebeplerden dolayı kaybedilmiş dişlerin yerine geçecek olan implant sisitemleri ortaya çıkmıştır.
Diş implantlarında kaybedilmiş dişlerin köklerinin yerine konulan titanyum vidalar, destek olarak kullanılarak sabit veya hareketli protezler hazırlanarak hastanın çiğneme, fonetik ve estetik fonksiyonları tekrar yerine getirilir. İmplant uygulaması işleminde çok küçük bir cerrahi işlem uygulanır.
Her bir implant için birkaç dakikalık bir operasyon ardından implantın uygulandığı bölgenin durumuna göre 2-6 ay gibi bir süre beklendikten sonra implantlar üzerine yerleştirilecek protezlerin hazırlık aşamasına geçilir.
Diğer diş tedavilerinde kullanılan uyuşturma yöntemleri ile yapılabilmektedir. Cerrahi bir işlem olması sebebiyle operasyon sonrası birkaç gün ağrı hissedilebilir ancak ağrı kesicilerin gideremeyeceği bir ağrı olmaz.
İmplantlar doğrudan kemiğe bağlandığından ömürleri uzundur. Ancak hastanın ağız bakımına özen göstermesi, periodik kontrollerini aksatmaması gereklidir.
Bütün tedavilerde olduğu gibi implantlarda da başarısızlık yaşanabilmektedir. Literatürde; implant tedavilerinin %98 inde başarı ifade edilmektedir. Eğer hastanın önemli bir sistemik hastalığı yok ise, başarı şansı çok yüksektir.
Eğer hastanın kemik yapısı uygunsa, uygun yerlere implantlar yerleştirilerek, sabit (hiç çıkmayan) veya hareketli (takıp çıkarmalı) bir protez yapılabilir.
Sigara bütün vücuda zarar verdiği gibi dişetlerinin de iyileşmesini geciktirebilir.
Titanyumdan üretilen implantlar insan vücudu ile uyumludur. Alerji riski yaratmazlar.
Sistemik hastalığı olan, radyoterapi ve kemoterapi alıp bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, kontrolsüz diabet hastaları hariç herkese uygulanabilir. Hastada yeterli kemik saptanamadığı durumlar olabilir. Bu durumda önce kemik altyapısı oluşturulur.
Her bir implantın uygulanması yaklaşık 10-15 dakika sürer.
İmplant operasyonu kısa sürmekle beraber üst yapı denilen zirkon kaplamaların yapılması için ortalama alt çenede 2 ay, üst çenede 3 ay beklenir. Yeterli kemik yapısı saptanamadığı durumlarda ek işlem yapılmışsa bekleme süresi 6 ayı bulabilir.